Reiser til Luxor

Luxor, også kalt verdens største friluftsmuseum, er et stort kompleks av gamle monumenter fra Thebes tid. Ligger på østbredden av Nilen i Sør-Egypt, omtrent 500 kilometer fra Kairo. Luxor er stedet for gamle Thebe, faraoernes hovedstad fra det 16. til det 11. århundre f.Kr. der deres makt var høyest.

 

Luxor strekker seg fra Tutankhamens grav i King's Valley og den fantastiske utsikten over solnedgangen ved de majestetiske tempelkompleksene i Karnak, til de spennende og morsomme Nile-cruiseene.

 

Rett overfor Nilen er monumentene, templene og gravene på vestbredden av Necropolis, som inkluderer King's Valley og Queens of Valley. Tusenvis av turister fra hele verden ankommer årlig for å besøke disse monumentene og bidra sterkt til økonomien i den moderne byen.

 

Luxor har ca 150 000 innbyggere og et område på ca. 417 kvadratkilometer (161 kvm), og er blant de eldste bebodde byene i verden. Den moderne byen inkluderer stedet for den gamle egyptiske byen Waset, også kjent som nøtt og av grekerne som Theben eller Diospolis.

 

Betydningen av Luxor startet allerede i det 11. dynastiet, da byen vokste til en blomstrende by. Montuhotep II, som forente Egypt etter problemene i den første mellomtiden, førte til stabilitet i landet ettersom byen vokste i vekst. Med faraoene i det nye riket og deres ekspedisjoner til Kush, i dagens Nord-Sudan, og til landene Kana'an, Fønikia og Syria, - betydde dette at stor rikdom ble brakt til Luxor og byen vokste til å bli veldig fremtredende , selv i hele verden.

 

Theben spilte en viktig rolle i utvisningen av de invaderende styrkene til Hyksos fra Øvre Egypt, og fra det 18. dynastiets tid til det 20. dynastiet hadde byen vokst til å være både en politisk, religiøs og militær hovedstad i det gamle Egypt.

 

Den antikke hovedstaden i Theben, sentrert rundt Amon-tempelet, er viet til de gamle egyptiske primærgudene. Templet ble bestilt av kong Amenhotep III i 1392 f.Kr., fullført av Tutankhamun (1336-27 f.Kr.) og deretter forstørret av Ramses II (1279-13 f.Kr.). Det er i dag kjent som Luxor-tempelet. En allé med sfinkser forbinder den med Karnak.

 

Det opprinnelige Luxor-tempelet sies å ha bestått av en stor domstol og et kompleks av haller og kamre. I den ene hallen er det en granittstatue av Alexander den store. Ved inngangen står to kolossale statuer av faraoen Ramses og et par obelisker. En av obeliskene står fremdeles i dag, den andre ble fjernet og gjenoppbygd i 1831 på Place de la Concorde, Paris, hvor den fremdeles står i dag. Da Theben falt, forble Luxor den mest folkerike delen av byen.

 

Luxor, sammen med Karnak, Dronningens dal og Kongedalen, ble erklært et UNESCOs verdensarvliste i 1979. Utgravninger og bevaringsarbeid er i gang. I 1988 avdekket den egyptiske antikvitetsorganisasjonen mange statuer fra det 18. dynastiet. Templet har vært brukt som et tilbedelsessted frem til i dag. I dag er Luxor en markedsby som betjener de omkringliggende jordbruksdistriktene. En stor del av befolkningen er kristen. Byen har også en togstasjon, en flyplass og en vestkysten fergetjeneste. Luxor Museum åpnet her i 1975.

 

Sofitel Winter Palace Hotel, også kjent som det gamle Winter Palace Hotel, er fra den historiske britiske kolonitiden et 5-stjerners luksushotellhotell som ligger ved bredden av elven Nilen i Luxor. Her er det verdt å besøke for å nyte en HighTea i autentiske omgivelser. Du kan nå ane nærværet av Agatha Christie, for det er her hun skrev "Døden på Nilen".

 

Verdt å se i Luxor:

 

Vestbanken:

Kongenes dal

Valley of the Queens

Medinet Habu (minnesmerke over Ramses III)

Ramesseum (minnesmerke over Ramses II)

Deir el-Medina (Arbeiderlandsbyen)

Nobels grav Deir el-Bahari (Mortuary Temple of Hatshepsut, etc.)

Malkata (Palace of Amenophis III)

Colossi of Memnon (Amenophis III Memorial)

Al-Asasif kirkegård

 

Eastbank / Østbredden:

Luxor-tempelet

Luxor internasjonale lufthavn

Karnak-tempelet

Luxor-museet

Mumifiseringsmuseum

Winter Palace Hotel

Les mer